ChatPääsivuKalenteriFAQHakuKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisäänRekisteröidy

Jaa | 
 

 Mielessäni asuu ystävä

Siirry alas 
KirjoittajaViesti
fludatulpaViestien lukumäärä : 23
Join date : 10.05.2015

ViestiAihe: Mielessäni asuu ystävä   Ke 17 Kesä 2015, 05:54

Turun Ylioppilaslehti kirjoitti viime vuonna artikkelin tulpista. Tämä palstan yhteisö näkyy myös kirjoituksessa.

Lainaus :
Monilla meistä on ollut mielikuvitusystäviä: kavereita ilman näkyvää ruumista, joiden joutumista oven väliin on täytynyt varoa. Hänelle on täytynyt jättää autossa tilaa, eikä hänen päältään saa tietenkään kävellä.

Nyt internetin hämyisässä kolkassa leviää ilmiö, jossa mielen sisäiset ystävät yhdistetään Tiibetiin ja My Little Ponyn katsojiin. Nuoret ovat keksineet, miten lievittää yksinäisyyttä ja ruokkia orastavaa jakomielisyyttä. Lääkkeeksi on anastettu buddhalaiseen mystiikkaan kuuluva ”ajatusmuotojen” eli tulpien luominen.

Tulpaa on luonnehdittu viidellä aistilla vuorovaikuttavaksi, itse aiheutetuksi hallusinaatioksi. Se on siis mielikuvitusystävä, jonka voit tuntea, haistaa ja maistaa. Tulpa loihditaan olevaksi vakaan keskittymisen kautta, ja luomus on joidenkin mukaan ikuinen.

Näiden aisteihin vaikuttavien harhojen ympärille on kasvanut oma kulttuurinsa. Verkon keskustelupalstoilla jaetaan kokemuksia, annetaan ohjeita ja piirrellään kuvia omista tulpista. Tulpat myös keskustelevat isäntiensä välityksellä toistensa kanssa.

Hämmentävää.

Ilmiö on syntynyt rapakon takana, mutta myös suomalaisia sivustoja ja yhteisöjä löytyy. Suomessa ilmiö vaikuttaa näppituntumalla olevan nuorten, animea ja mangaa harrastavien tyttöjen suosiossa. Marginaalikulttuuri jatkaa marginalisoitumistaan.

Kenties ensimmäisenä länsimaalaisena ilmiön kohtasi ranskalainen tutkimusmatkailija Alexandra David-Néel, joka kirjoitti 1900-luvun alussa päiväkirjaansa tulpista ja niiden loihtimisesta eloon. David-Néel vietti runsaasti aikaa Tiibetissä tarkkaillen sen väestöä ja kulttuuria. Kokeilipa hän myös itse moisen olennon henkiin herättelyä, ilmeisesti jonkinmoisin tuloksin.

Tulpat ovat herättäneet kiinnostusta myös akateemisessa maailmassa. Kanadalaisen McGillin yliopiston vieraileva professori Samuel Veissière on julkaissut aiheesta tieteellisen artikkelin, joka käsittelee tulpa-ilmiön ympärille muodostunutta internetkulttuuria. Tekstissään Veissière järkeistää tulpa-ilmiötä, käyttämällä apunaan uskontotieteellisiä ja psykologisia teorioita. Tulpa nähdään esimerkiksi epätavallisena mielen tilana, joka rinnastetaan uskonnollisiin kokemuksiin.

Vessieren tutkimus keskittyy erityisesti ilmiötä ruokkivaan verkkoyhteisöön. Amerikassa yhteisö koostuu osittain samasta porukasta, joka nosti My Little Pony -televisiosarjan uuteen nousuun. Näitä miespuolisia poniviihteen harrastajia kutsutaan nimellä brony, joka on englanninkielisten brother- ja pony- sanojen fuusio.

Koska kaikki uusi on arveluttavaa ja ilkeämielistä, vanhoillisuudestaan tunnettu Turun ylioppilaslehden toimitus kehottaa kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan onneaan aineellisten ystävien puolella ennen aineettomiin olentoihin siirtymistä.

Lähde: http://www.tylkkari.fi/kulttuuri/mielessani-asuu-ystava
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
ClianthaMiura

avatar

Viestien lukumäärä : 181
Join date : 27.10.2014
Ikä : 20

ViestiAihe: Vs: Mielessäni asuu ystävä   Ke 17 Kesä 2015, 10:14

Yllättävän neutraali kirjoitus ._. Oletin jotain kamalaa haukkumista ja ahdasmielisyyttä ilman lainkaan taustatutkimusta.

_________________
{Desmond}   21.04.2014
<L>   05.05.2014
[Nevira]   14.12.2014
|Misa|   05.12.2015
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Yuki-Yume

avatar

Viestien lukumäärä : 7
Join date : 07.11.2014
Ikä : 17

ViestiAihe: Vs: Mielessäni asuu ystävä   To 18 Kesä 2015, 15:58

Samoilla linjoilla Clianthan kanssa, mutta kirjoitus jäi vähän köyhäksi. En mä tiedä, odotin että jos joku vaivautuu kirjoittamaan artikkelin tulpista, voisi asiaa vähän enemmän avata (toki siinä vaiheessa voi tulla puolueellisuutta ja se antaa vääristyneen kuvan lukijalle). Jos oisin toimittaja, oisin varmaan jokseenkin samantyyppisen jutun kirjoittanut, mutta jättänyt yleistämisen sikseen. Ei tulpat ole vain otakujen ja bronyjen juttu.
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Sadi

avatar

Viestien lukumäärä : 24
Join date : 04.04.2015
Ikä : 16
Paikkakunta : Lahti

ViestiAihe: Vs: Mielessäni asuu ystävä   Ti 30 Kesä 2015, 12:34

Mitämitämitä..? Tulpailijoita ei haukuttu alimpaan helvettiin ಠ‿ಠ
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
assemisViestien lukumäärä : 29
Join date : 27.10.2014

ViestiAihe: Vs: Mielessäni asuu ystävä   Ti 06 Loka 2015, 20:01

Mietin just samaa, oletin iteki et tos luetellaa kaikkee negatiivistä ja ollaa varmoi et nuorten mielenterveys ongelmat ja tyylii kouluampumiset johtus tulpista :_:
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Sponsored content
ViestiAihe: Vs: Mielessäni asuu ystävä   

Takaisin alkuun Siirry alas
 
Mielessäni asuu ystävä
Takaisin alkuun 
Sivu 1 / 1

Oikeudet tällä foorumilla:Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Tulpayhteisö :: Tulpayhteisö :: Yleistä keskustelua-
Siirry: